ایسنا: در جلسه طرح ساماندهی بافت قدیمی حرم شاهچراگ و شیراز اعلام شد که بافت تاریخی شیراز از سال 1343 تاکنون آسیب های زیادی دیده است، اما اکنون کار مرمت این محوطه بر اساس طرح تفصیلی در حال انجام است. . . بقعه امامزاده شاهچراغ و سید علاءالدین به مساحت 57 هکتار از طریق زمین های خالی و صحن های متوالی به هم متصل می شود و اقامتگاه گردشگری نیز در دستور کار قرار دارد. عملکرد مسکونی نیز در نظر گرفته شده است، اما مطلقاً هیچ ساختمانی تخریب نخواهد شد.
عبدالرضا گلپایگانی – مدیرعامل شرکت نوسازی شهری ایران – موضوع مقاوم سازی پارچه ها و پارچه های قدیمی از سال 1384 در نشست خبری “طرح ساماندهی پارچه های اطراف حرم شاهچراغ و پارچه های قدیمی شیراز” مطرح شد. در دستور کار وزارت راه و شهرسازی و شهرداری ها، علاوه بر موضوع بناهای تاریخی، موضوع سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه نشینی نیز مورد توجه جدی قرار گرفت.
وی با اشاره به همکاری وزارت راه و شهرسازی در مشهد برای توقف روند ساخت هتل در بافت تاریخی و بازگرداندن اقامتگاه های اطراف حرم، از موفقیت این پروژه ها در احیای بافت تاریخی اطراف شاهچراغ خبر داد. زیارتگاه
به گفته گلپایگانی، عاملی که طرح توسعه قبلی را در مشهد متوقف کرد، نقش نهادهای عمرانی و خانم صدیق وقت (معاون سابق معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی) و اگر صادق در صورت مقاومت بانو طرح توسعه را متوقف نکرد، – نه تاک بود و نه تاک.
ایجاد فضاهای اجتماعی و اقتصادی در بافت شیراز با حفظ بناهای ارزشمند
گلومریزو کاظمیان معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی نیز در این نشست گفت: هیچ ساختمانی در بافت تاریخی شهر شرز به طور کامل تخریب نمی شود و تاکید می کنیم در ساختمان های موجود و یا زمین های خالی در حال حاضر خدمات ارائه شود. یک تیم نظارتی باید دائماً این حوزه را رصد کند و قبل از خدا هر اتفاقی بیفتد، همه نهادهای مربوطه در این حوزه یکپارچه شده اند.
وی ادامه داد: در شرایط تاریخی شیراز باید شرایط اقتصادی ایجاد شود تا نیازی به نظارت نباشد.
کاظمیان درباره خانه های با ارزش تاریخی که در شیراز تخلیه شدند، گفت: این خانه ها با ارزش خود باقی می مانند. مردم می توانند در این واحدها زندگی کنند یا بر اساس ارزش های تاریخی و هویتی از مزایای اقتصادی بهره مند شوند. اگر خانه ها متعلق به موسسه ای است، آن موسسه نیز باید طبق برنامه عمل کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره اقدامات انجام شده برای مرمت بناهای تاریخی گفت: در سال های گذشته برای شیراز و مشهد برنامه ریزی هایی داده شد. رویکرد جدید مرمت عمدتاً به کالبدی در محوطه ساختار این دو شهر نگاه میکرد و در اثر بیتوجهی به ارزش پارچه، تخریبهایی به وجود آمد.
شهردار خوب در حال حاضر کسی است که به بافت قدیمی و پارک های شهر اهمیت می دهد
در این نشست عبدالرضا گلپایگانی مدیرعامل رضاآفرینی ایران نیز با اشاره به تغییر رویکرد مدیریت شهری در چند سال اخیر، افزود: شهردار خوب در گذشته فردی بود که بزرگراه می ساخت اما – منسوخ شده است. توجه به زندگی روزمره شهردار و افرادی که بر حفظ بافت و پارک های شهری تمرکز دارند، مهم است.
معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: بافت های تاریخی به دو دسته بافت های اطراف اماکن متبرکه و سایر بخش های بافت تاریخی تقسیم می شوند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی ایران درباره برنامه های نوسازی بافت های فرسوده گفت: طبق برنامه ریزی های انجام شده قرار بود سالانه 100 هزار بافت فرسوده نوسازی شود و 25 درصد تسهیلات مسکن به این بخش اختصاص یابد که متاسفانه تنها 2400 نفر از آن استفاده کردند. . این وام ها
دو کاخ شیراز با حیاط های متوالی به هم متصل می شوند
در این جلسه موگانلو – مدیرکل اداره معماری، طراحی شهری و بافت های گرانبها – گفت: در سال 1393 طرح بافت شیراز در سال 1394 تصویب و ابلاغ شد. در این طرح مقرر شد طرح ویژه ای برای محدوده بین حرم حضرت شاهچراغ و سید علاءالدین حسین تهیه شود. در سال 1394 این طرح در دستور کار سازمان اجرایی قرار گرفت و پیشنهادات مشاوران پذیرفته شد و مشاوران انتخاب شدند. بعدها مشاور تغییر کرد و بر اساس این سیاست ها چه طرح تفصیلی پیرامون حرم شاهچراگ تهیه شد.
وی افزود: این بافت حدود 57 هکتار است که بخشی از بافت تاریخی 360 هکتاری شیراز را شامل می شود. 2.5 هکتار از این منطقه در حرم واقع شده است.
امیر پورجمهری مشاور طرح تاریخی شیراز نیز گفت: از سال 1343 بافت تاریخی شیراز آسیب های زیادی دیده و عمدتاً در محدوده مرکزی تخریب شده است. یک سوم این منطقه مذهبی است. بناهای تاریخی موجود در این بافت 35 درصد را شامل می شود.
اتصال دو امامزاده شیراز از طریق صحن
وی ادامه داد: در تاریخ شیراز که این دو امامزاده را با صحن های متوالی به هم وصل می کرد، بر سر ارتباط این دو امامزاده اختلاف داشت و تبدیل به دالان می شد. طبق آخرین برنامه قرار بود آثار تاریخی این منطقه به جاذبه های گردشگری ارزان قیمت تبدیل شود. در عین حال از تخریب گسترده بافت جلوگیری می کند. در این فضا روی کارکرد مسکونی نیز تمرکز کردیم. پروژه های خرد دیگری نیز در این راستا در حال بررسی است.
پس از زلزله بم برنامه ریزی برای مرمت بناهای تاریخی آغاز شده است
در ادامه عبدالرضا گلپایگانی – مدیرعامل شرکت بازآفرینی ایران – با اشاره به اهمیت اجزای بناهای تاریخی در شهرهای مذهبی مانند مشهد، قم، شیراز و آستانه اشرفیه، گفت: بناهای تاریخی این مناطق از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بعد از آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. . زلزله بم، طرح بازسازی بافت های فرسوده آغاز شده است در این طرح ها سکونت گاه های غیررسمی نیز به عنوان یکی از موضوعات جدی مورد توجه قرار گرفته است.
گلپایغانی ادامه داد: در راستای حفظ میراث فرهنگی و توجه به بازآفرینی بافت ها، طرح های قبلی در شهرهایی مانند اردبیل، مشهد و شیراز اجرا شد و نگاه جدی به توسعه این بافت ها در شیراز نیز تصویب شد.
وی با اشاره به اهمیت مشارکت نهادهای عمرانی در اجرای طرح های احیا گفت: نهادهای عمرانی نقش مهمی در بازنگری طرح ها داشتند و این رویکرد در شیراز نیز موفق بود.
موگانلو، مدیرکل معماری، طراحی شهری و بافت گرانبهای اردبیل نیز گفت: این طرح در سال 1377 به مساحت 90 هکتار است. در سال 1394 به 118 هکتار رسید و بعداً مساحت اردبیل در سال 1399 به 261 هکتار رسید. تغییر حدود بافت منجر به تداخل در حقوق مردم می شود که باید به آن توجه داشت.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به وسعت 307 هکتار در بافت تاریخی ارومیه گفت: این طرح نهایی و در شورای عالی تصویب شده است.